Enigma Otiliei-rezumat pe capitole

UPDATE: În jos găsiți și rezumatul pe scurt!:)

ENIGMA OTILIEI

                                            De George Calinescu



               Capitolul I

   Primul capitol prezinta sosirea tanarului Felix Sima in casa tutorelui sau, Costache Giurgiuveanu, unchiul sau. Intr-o seara la inceputul lui iulie 1909, Felix ajunge in casa unchiului sau si este intampinat cel putin ciudat de acesta. Verisoara lui, Otilia, o tanara de aceeasi varsta cu el il primeste cu multa caldura si il conduce pe baiat intr-o camera unde restul familiei juca table. Astfel, Felix ii cunoaste pe Pascalopol, un mosier bogat, prieten de familie (cu care Otilia isi permite multe familiaritati, spre nemultumirea baiatului), pe Aglae Tulea, sora lui Costache, Simon Tulea, sotul acesteia si Aurica Tulea, fiica de 30 ani a Aglaei. In timp ce ceilalti jucau table si mai apoi carti, tanarul Felix, viitor medicinist isi aduce aminte de felul in care a ajuns orfan, cum murise mama sa si cum tatal lui fusese distant de copil, trimitandu-l mai mult prin internate. Dupa un timp, Otilia isi aduce aminte de Felix si ii aduce doua prajituri (considerand ca ii este foame) si il trimite sa doarma chiar in camera ei, unde Felix observa o dezordine generala.
Share:

Reclame enervante

Sincer , scuzați ,deoarece nu am mai scris de mult , dar să zicem că a fost perioada tezelor și na , să zicem:)). În fine , vreau să vorbesc despre reclamele enervante de la TV din timpul filmelor. Sincer acuma , stai te uiți la un film și deodată când începe acțiunea cea mai importantă , bagă o publicitate despre prezervative. Ieri mă uitam la Pirații Din Caraibe. L-am văzut de mai multe ori dar din plictiseală am ales să il mai văd încă odată. Începe filmul , nu trec nici 10 minute și bagă publicitate. Am zis că ține puțin dar , vă rog să mă scuzați cum dracu să țină 8 minute. Cum să pui 8 minute publicitate când filmul nici nu începuse de 10 minute? Pe parcursul filmului au mai fost vreo 10 reclame care sincer dacă stăteam și cronometram țineau mai mult adunate decât tot filmul. Se vede că băieții vor să scoată bani. De ce să nu bage reclame despre pateu , prezervative , bănci , telefoane , etc. Îți piere pofta să te mai uiți la film. Așa că mai bine vă uitați pe net la un film sau îl descărcați și îl vizionați fără RECLAME! Numai bine:)
Share:

Aici ai tot

UPDATE! Rezumatul prieteni:) AICI!
CARACTERIZAREA LUI ȘTEFAN GHIRGHIDIU!

Eroul principal al romanului este un intelectual preocupat, in primul rand, numai de probleme de constiinta. Este un intelectual fin, care si-a facut din speculatiile filozofice mediul fundamental in care se misca cu dexteritate. Liniile de gandire trasate in campul istoriei filozofiei ii sunt cunoscute cu de-amanuntul si gandirea lui proprie aluneca pe ele cu abilitate si subtilitate. Faptul ii provoaca o placere spirituala superioara, pe care o doreste unica si netulburata. Este defapt o izolare de viata trepidanta a complicatiilor sociale, o evadare intr-o lume in care domina numai spiritul filozofic, cu puterea lui de o gandi o noua randuiala. In aceasta lume vrea sa o ridice si pe sotia sa pentru a trai impreuna o dragoste eliberata de contingentele comune ale vietii sociale, o dragoste care sa fie numai a lor, sau numai a lui. Pasiunea lui Stefan Gheorghidiu izvoraste dintr-o metafizica a iubirii pure si absolute. De aceea ii este necesara Ella careia i se subjuga si pe care n-o poate rupe din sufletul sau. Acesta este si izvorul geloziei sale, cand comportarea sotiei ii infiltreaza in constiinta semne de intrebare, care il fac sa se zbata intre certitudini si indoieli. 
Cele doua parti ale romanului urmaresc o dubla experienta existentiala, o experienta erotica si confruntarea cu razboiul. In ambele cazuri se dezvaluie complextiatea trairilor individuale. Efortul autorului indreptandu-se catre sondarea strafundurilor constiintei, surprinde reactiile cele mai neasteptate in raport cu o anume realitate. Astfel, cel dintai capitol “La Piatra Craiului in munte” cuprinde fapte si evenimete din experienta de front a lui Stefan Gherghidiu pentru ca in capitolul imediat urmator sa se dezvaluie drama personajului care traieste chinurile incertitudinii. Aceasta influenta dovedeste faptul ca cele doua experiente, de viata si a razboiului nu sunt nici un moment rupte una de cealalta, dimpotriva ele au menirea de a pune in evidenta complexitatea trairilor individului, complexitatea problematicii umane, prin intermediul carora se dezvaluie elevatia morala a personajului. Aspiratia de a descoperi dincolo de aspectele contradictorii ale existentei acea esenta care sa-l justifice in fata sa si in fata celorlalti, il motiveaza pe tot parcursul romanului. 
Share:

Peripeții cu MIZERIA

Băi , eu cred că este din ce în ce mai greu să nu ai vreo întâmplare neplăcută când mergi cu tramvaiul. Astăzi pe lângă faptul că m-am dus la mama dracu cu un coleg , deoarece nu știam unde duce un tramvai , am mai stat și după el jumate de oră. Bun să trecem peste asta. După ce revenim la civilizație , deoarece am fost dus pe lângă un câmp , unde numai bălării vedeam am luat și eu ca tot omul un mijloc de transport. Deoarece numai un tramvai mă ducea unde trebuia să ajung , mi-am luat inima în dinți și am urcat în el. Merge ce merge și la un moment dat pac-boc-pac... și nu mai merge. Stau , mă iau de cap și îmi spun: Să vezi că nu mai merge. După 1 minut coboară toată lumea. Cauza? Tramvaiul a rămas fără curent. Foarte frumos. Pe lângă faptul că am stat vreo 20 de minute după celălalt , în frig , mai vine unul ghiciți cu ce? CU PROBLEME! Merge și acesta 2 stații și cade nu știu ce. Vine vatmanul și ne spune: Coborâți vă rog , s-a stricat tramvaiul și trebuie să ajungă imediat mașina de intervenții. Așa că am băgat o înjurătură și am plecat pe jos. Sincer chiar îmi place să văd asemenea lucruri. Mă face să mă simt în România. Aaa , stați am uitat să vă precizez și de 2 copilași care stăteau în spatele meu. Acești șmecherași sau cum să le spun , comentau despre muzica pe care o ascultam. Ei nu vedeau că nu am o cască băgată în ureche. Ce să le faci. Am dat mai tare și mi-am băgat și cealaltă cască. Numai bine și pregătiți-vă , deoarece VINE IARNA!
Share:

Răspunde la o întrebare

Ce alegi între: tequila ,vodcă , vin , bere , apă , suc , whiskey , ceai , lichior , Angelli , scotch , gin , rom , cocktail , Ciocolata caldă , mojito , Sex on the Beach ?
Share:

Idioții de pe TPU-Partea 5-a

 Hmmm , încearcă...Hai să lăsăm asta. Învață să vorbești prima oară românește.
 Tu crezi în mine?
 Vezi dacă respiră!
Wow, mi-au dat lacrimile:((. Ești penală!
Share:

Idioții de pe TPU-Partea 4-a

 Ai noroc! E cel mai tare prieten pe care îl ai. Căsnicie fericită!
 Woai, nu mă întreba!
 Da tu de la cate luni faci ouă?
Eeee,nu te place:)!
Share:

Idioții de pe TPU-Partea 2-a

 Mânâncă o p..ă , pardon banană.
 Se poate introduce și pe gaura cealaltă.
Sigur. Poartă și lanț de 10 kg și brățară de 20. Esti prost de puți!
Vine cu tractorul. S-au poate să vină la pachet.Cum dorești?
Share:

Doamne Ferește

Deci numai în România se poate întâmpla așa ceva. Zi de zi câte o sărbătoare. Mii de pelerini care își freacă pe acolo diferite lucruri. Cică freacă portofelul să se umple de bani. Hai să ne frecăm cu toții p..a să ne crească mai mare? Să fim serioși , cine a mai auzit și de Sfântul acesta? Uitați-vă cu atenție la acel om care împarte cozonac:)).
Share:

Idioții de pe TPU-Partea 1

Da , tocmai ai murit. Ești in iad.
Îți lași mustață sau păr pe picioare.
Îl bagi frumos în fund. Trece repede.
Porno?
Share:

Leapșă cu Bloguri

Am preluat și eu o leapșă de la Pinguu.
1. De ce ai blog?
Ca să am. Să imi exprim sentimentele. Hmm , din mai multe motive o să le aflați pe parcurs. 
2. Ce îţi place cel mai mult în blogosferă?
Îmi fac prieteni și socializez.
Ce nu îţi place în blogosferă?
Nesimțirea unor bloggeri.
4. Blogul preferat?
Annitu
5. Cunoşti personal pe cineva din blogosferă?
Da , echipa mea:)).
6. Cel mai enervant blog/blogger?
Nu am văzut așa ceva încă.
7. Ţi-e dor de cineva ‘dispărut’ din blogosferă?
Nu.
8. Cel mai amuzant blog/blogger?
Annitu și Pinguu. Îmi plac amândouă.   
9. Cât de des postezi pe blog?
Depinde. Pot să postez și de 3-4 ori pe zi sau doar 1 dată pe săptămână.
10. Ce planuri ai cu blogul tău?
Să îl închid. Glumesc. S-au nu? Să ajung la PR de 5.
11. Ce blogger ai vrea să fie mai activ?
Nu știu. Vreau să fie toți activi.
12. Ce blog crezi că are viitor promiţător?
C.L.M.  
13. Blogul care nu ai vrea să ‘dispară’ din blogosferă?
Annitu.
14. Conflicte cu ceva blogger?
Am avut cu mai mulți , dar dacă fac o listă o să muriți încet.
15. Reclamă proastă vreunui blog?
Nu fac așa ceva. Nu mă consider mai bun decât alții.
16. Cel mai prietenos blogger?
Annitu și Pinguu   
    
Share:

Link Exchange

Dacă doriți să facem un link exchange , lăsați un comentariu mai jos. Pe mine mă adaugați cu următoarele date:
Nume: KRobby.Net
Adresă: www.krobby.net
Descriere: O lume plină de interese!
Vă mulțumesc!
Share:

Auriu Pierdut

Acum, atunci, ieri, azi.
Pe langa mine timpul trece.
Atunci, candva, intr-o zi cu flori de vara.
Acum, aici, intr-un ocean de frunze care stau sa moara.
O amintire cade, apoi alta, aici, acolo, peste tot.
Ca niste instantanee picurate de ani se ingalbenesc.
Calc cu grija,ma mint ca mai am o speranta.
O raza de soare poate ajunge la ele...
Le vad cum plang indurerate,picuri cristalini.
Apoi ma loveste! A venit toamna peste ele,
Lumea mea se afunda printre tonuri aurii.
Ce dulce pare sfarsitul, incalzit de raze suave-ultimele.
Urasc sa vad cum totul moare.
Urasc sa-mi amintesc de o lume plina de culoare.
Nu realizez cum totul se schimba, asa, usor,
Astazi este soare in inima mea,
Maine vantul imi zboara un ultim zambet.
Urasc sfarsiturile, urasc incheierea.
Tanjesc dupa un inceput proaspat,
Dar nu acum,ploaia inca nu a incetat aici.
Share:

Părere...

Vreau să îmi dau și eu cu părerea despre școală , dacă se poate. Mă refer la sistemul de învățământ jegos din România. De ce jegos vă întrebați? Păi să vedem. După ce Funeriu a preluat conducerea s-a produs un jeg imens. Nu mă refer la camere de filmat , parcă am da un test la Nasa , mă refer la structura noului an școlar. Venim frumos în Septembrie la școală și prima vacanță o avem în Decembrie când se termină primul semestru. Până atunci trebuie să avem note și tezele date. Deci practic în 2 luni și ceva , deoarece au fost parcă 2 săptămâni de evaluare ,  trebuie să fim ascultați și cu notele încheiate. Deci să fiu mai explicit și sincer cu voi , am avut și zile în care am dat 3 teste sau mai multe(s-au să fim ascultați). Păi sincer , este o mizerie mai mare decât Funeriu. Cum să înveți la 3 sau mai multe materii în ziua respectivă când 2 dintre ele , le dai la Română și Mate , iar cealaltă la Fizică. Nici nu știi de care să te apuci. Pur și simplu își bate joc de noi. Acuma parcă văd că există și oameni care comenteaza despre această părere. Păi sincer nu cred că gândiți prea mult. Scuzați-mi expresia sau insulta dar nu vă gândiți că e prea mult?. O să spuneți că mergem la școală să învățăm. Eu o să îți răspund astfel: Ai cu cine? Gândește-te înainte să comentezi. Totul se duce de râpă. Mai este puțin și nu o să avem deloc vacanțe. O să trebuiască să stăm NON-STOP la școală. Pai de ce să nu stăm , doar e frumos. Era să uit o întrebare pe care probabil o să mi-o puneți: Nu mai mergi la școală dacă nu îți place , ok? Eu îți răspund astfel: Merg la școală sperând că o termin. De ce spun sperând? Păi an de an se schimbă câte ceva. Astăzi camere de luat vederi , mâine trebuie să dăm Bac-ul cu 10 camere , filmându-ți și pula , pardon pantalonii. De ce nu îl punem și pe Funeriu să dea și el Bac-ul din nou? El abia de știe să vorbească în direct dar mai să dea și Bac-ul. În fine , nu mai vreau să comentez , deoarece știți și voi prea bine despre ce este vorba , numai că mulți dintre voi nu aveți curajul să spuneți ceva. Numai bine!
Share:

De câte ori ai fost trădat?

Încă de la început vreau să vă spun că nu vreau să mă plâng. Știu că am spus ca nu o să mai scriu și faze de genul dar sincer chestia asta deja o aud prea des și deja mă stresează mult prea tare ca să nu îmi dau și eu părerea. Am trăit și eu astfel de experiențe , o să vă povestesc poate una dintre ele chiar dacă mulți dintre voi o să râdă ca niște nebuni și o să-i doară în pulă , pardon , în cot de vorbele mele. Eu sincer am învățat că dacă ești prea bun , toți profită de tine. Fiecare vrea o bucată din tine. Când spui STOP , așa să fie. Vrei să te schimbi , dar constați că nu poți , deoarece firea ta e mult prea bună. Atunci încep problemele , te zbați pentru a te schimba , nu reușești și îți superi și prietenii rămași. Hai să trecem peste că deja știți prea multe. Ai pățit vreodată să ai încredere în cineva si acel cineva să te trădeze? Eu sincer am pățit de multe ori. Ba că era vorba de fete sau băieți. De câte ori aveam nevoie de ei , mă lăsau baltă. Ai pățit și tu nu-i așa? Acuma stai și citești poate te doare undeva sau poate bagi ceva la cap. Nu vreau să fac romane , doar vreau să vă deschid un pic mintea să vedeți că viața nu este chiar atât de roz. Poate nu știu să explic atât de bine , recunosc nu sunt foarte bun în așa ceva , dar încerc. După cum vă spuneam , am pățit să fiu trădat și eu de prieteni. Cel mai rău e însă cu un idiot , nu vreau să îi precizez numele , deoarece nu merită , care se crede Mincinosul Mincinoșiilor și încearcă să îmi facă rău spunând diferite minciuni prieteniilor mei. Mulți prieteni chiar pot să creadă asemenea minciuni. În fine nu vreau să intru mai mult în detalii. Deci aceasta este părerea mea. Poate nu este cine știe ce , dar sincer nu sunt în stare să scriu mai mult. Numai bine.
Share: